Forskning, Naturvetenskap

Spänd förväntan vid satellituppskjutning

I skenet av eldsflammor lyfte forskningssatelliten Gaia – både ståtligt och planenligt – den 19 december strax efter klockan 10 svensk tid. Uppskjutningen följdes med stort intresse och viss nervositet på storbildsskärm i Astronomihuset i Lund.

VS06 Soyuz with GAIA, LaunchFlera Lundaforskare är engagerade i satellitprojektet Gaia, vilket LUM skrev om i höstas. Uppskjutningen strax före jul kunde därför följas på storbildsskärm i Astronomihuset. Längst bak i den fullsatta föreläsningssalen satt professor Sofia Feltzing och beskådade äventyret.

– Nu händer det. Det är faktiskt på riktigt. Vintergatsforskningen kommer att förändras för alltid, tänkte hon i det magiska ögonblick då raketen med satelliten lämnade marken.

Före själva uppskjutningen höll universitetslektor David Hobbs en presentation av Gaiaprojektet inför den förväntansfulla publiken i föreläsningssalen. Och samtidigt befann sig professor Lennart Lindegren, en av Gaias upphovsmän, på första parkett på uppskjutningsbasen i Franska Guyana.

När den kvinnliga speakerrösten från uppskjutningsbasen räknade ner de sista tio sekunderna var tystnaden i Astronomihusets föreläsningssal fullständigt kompakt. Sofia Feltzing konstaterade att det var ett stort ögonblick för nyfikenhetsforskningen.

– Lite tårögd blev jag, fast jag själv inte alls jobbat med satelliten utan bara väntar på all data. Nervös var jag också, säger hon till LUM i efterhand.

Den som vill följa Gaias fortsatta äventyr kan besöka Europeiska rymdstyrelsens (ESA) webb eller twitterkonto.

Lena Björk Blixt

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *