Forskning, Innovation

Spaning i Taiwan efter nya strategiska samarbeten

– Högteknologiska företag har fantastisk support i det taiwanesiska utbildningssystemet, som stöder bolagen med kompetent folk. Kopplingen mellan industrin och universiteten här är imponerande, säger professor Lars Samuelson från Nanometerkonsortiet.

vandring

Per Eriksson, Lars Samuelson, Anders Robertsson och Per Tunestål på campusvandring på TaiwanTech i Taipei. I bakgrunden Henrik Hofvendahl från Externa relationer samt LUS vice ordförande Nicolai Slotte, ivrigt diskuterande studentutbyte med en representant från TaiwanTech.

Han är en av forskarna som tillsammans med rektor Per Eriksson var i Taiwan tidigare i vår. Inbjudan kom från Taiwans utbildningsministerium och syftet var att undersöka om Lunds universitet skulle kunna utveckla nya strategiska samarbeten med universitet och företag i Taiwan.

TSMC och Epistar var två av de företag som LU-delegationen besökte. TSMC är världens största halvledartillverkare och har flera fabriker i Hsinchus teknikpark, som ligger ett stenkast från de två universiteten National Chiao Tung University och National Tsing Hua University. I TSMC:s huvudbyggnad finns inte bara en hypermodern produktionsanläggning, utan även gym, simbassäng, karaokeanläggning, tandläkare, bank och ett eget Starbuckskafé.

Epistar som är världens största tillverkare av lysdioder är liksom TSMC en avknoppning från Industrial Technology Research Institute, ITRI.

– Jag tycker att ITRI är ett lysande exempel på hur bra forskningsinstitut ska fungera. Där kan man verkligen se hur forskning kommer till nytta, säger Per Tunestål som forskar inom förbränningsmotorer och också var med på resan.

lars-och-per-i-wafer

Lars Samuelson och Per Eriksson speglar sig i en halvledarskiva, en så kallad wafer, på National Nano Device Laboratories i teknikparken i Hsinchu.

Per Tunestål ansvarar för en tredjedel av LTH:s doktorandutbildningar och har själv studerat flera år i USA. Han ser ett stort värde i internationella doktorand- och forskarutbyten med universitet och företag. Detsamma gör hans LTH-kollega Anders Robertsson från Institutionen för reglerteknik, som konstaterar att LU och Taiwan på flera plan kan lära av varandra.

– Det taiwanesiska utbildningssystemet liknar till stora delar det amerikanska, med professorer som har egna forskningslabb och doktorander. På LTH delar flera institutioner och grupper labben med varandra, vilket vi tycker ger fördelar i form av gräns-överskridande forskning och bättre helhetssyn, säger Anders Robertsson.

Redan idag har LU samarbete med bland annat National Taiwan University i Taipei. I höst kommer svensk excellensforskning visas upp på en lundadag i Taiwan. Dessutom planerar Taiwans utbildningsminister Wei-Ling Chiang att besöka Lund tillsammans med en rektorsdelegation, för att ta en närmare titt på LU:s innovationssystem och lära sig mer om det svenska lärarundantaget.

Per Eriksson menar att det finns ett stort värde i att samarbeta med framgångsrika universitet och företag i en demokrati som Taiwan.

– Här är mänskliga rättigheter och öppenhet en självklarhet, samtidigt som språket – mandarin – och den flertusenåriga kinesiska kulturens närvaro gör Taiwan mycket intressant. Att samarbetet mellan Taiwan och Kina utökas alltmer är också någonting som vi ser positivt på, säger Per Eriksson.

Text & foto: Anders Frick

SNABBFAKTA TAIWAN

Namn: Republiken Kina

Folkmängd: 23 miljoner