Styrelsen godkände minus på rektorskontot

Hur stor pott pengar ska rektor själv kunna förfoga över?
Frågan har blivit högst aktuell under hösten då det stått klart att rektor överskridit sin budget för strategiska forskningsmedel med 40 miljoner kronor för 2014 och även intecknat stora delar av 2015 års pengapåse.

Styrelsen godkände vid novembers möte ett minus på rektorskontot för i år med maximalt 40 miljoner kronor och nästa år med 30 miljoner kronor. Men styrelsen begärde också att rektor till nästa styrelsemöte ska se över kostnaderna och återkomma med en mer detaljerad redogörelse med prioriteringar. Kanske går det att knapra in några miljoner för 2014, menade styrelsen.

Tillfällige styrelseordförande Lars Ljungälv sade att styrningen vid universitetet kan bli bättre och att just styrningen av utgifterna var något som diskuterats under mötet.

– Gör man en budget så ska man hålla sig till den och man ska alltid fatta medvetna ekonomiska beslut. Men man ska också ha i åtanke att Lunds universitet är en stor verksamhet och det går inte att hålla en budget exakt. Man får sätta dessa pengar i relation till hela omsättningen på åtta miljarder kronor.

Lunds universitet växer så det knakar och i takt med att det kommer in mer forskningsanslag behöver också alltmer verksamhet samfinansieras och pressen på universitets gemensamma åtaganden har ökat, menar rektor i sin begäran till styrelsen om ökade strategiska medel.

Anna Johansson