Event, Teologi

Superkändis från Mellanöstern besökte Lund

Han skulle ha talat om kristendomens roll som fredsmäklare – men valde istället det mer okontroversiella ämnet, frihet.

Koptisk pave

Ett exotiskt följe genom Lundagård. I mitten den koptiske påven Tawadros II av Alexandria flankerad av Jonas Hafström och Torbjörn von Schantz till höger.

Det handlar om den koptiske påven Tawadros II av Alexandria som bjöd på en öppen föreläsning i universitetsaulan häromveckan mellan sina besök hos biskopen i Domkyrkan och den koptiska församlingen i Malmö.

– I Mellanöstern är han en mycket viktig person som inte bara företräder kopterna i Egypten, utan även alla kristna minoriteter i den islamska världen, säger Samuel Rubenson, professor vid Centrum för teologi och religion, CTR, och akademisk värd för påven.

Annars var det rektor Torbjörn von Schantz och universitetsstyrelsens ordförande Jonas Hafström som hälsade påven välkommen och Centrum för Mellanösternstudier höll i det påvliga minglet efter föreläsningen.

Att påven hastigt bytte ämne för föreläsningen förklarar Samuel Rubenson med att han vill framstå som så opolitisk som möjligt. Särskilt i en tid som denna med så mycket oroligheter i den delen av världen.

– Visst har han en politisk maktroll – men den är ofrivillig från hans sida, säger Samuel Rubenson som ändå tyckte att den politiska undertonen i påvens föreläsning var tydlig.

Tawadros II har varit koptisk påve i två och ett halvt år och besökte nu Sverige och Danmark. Förra året var han i Norge och Finland.

Foto: Gunnar Menander