Event, Humaniora

Svenskar och indier möttes om nya medielandskapet

Digitalisering och globalisering har redan förändrat journalistiken och mediebranschen. Utvecklingen fortsätter och de globala utmaningarna gäller allt från nya arbetsvillkor och ekonomiska förutsättningar till frågor som näthat och utsuddade fysiska, etiska och juridiska gränser på internet.
Detta blev tydligt när forskare från Lunds universitet och svenska journalister möttes i Lund för att diskutera framtidens medielandskap och journalistik med kollegor från Indien.

Andreas Mattson o co

Konferensarrangören Andreas Mattson (andra från höger) tar en obligatorisk ”groupie” med sina indiska journalistkollegor.

Medan lokaljournalistiken i Sverige mer eller mindre håller på att dö ut med sjunkande tidningsupplagor och nedlagda lokala nyhetsavdelningar går utvecklingen i Indien och i övriga Asien åt motsatt håll.

– I Indien ökar papperstidningarna stadigt, inte minst de lokala utgåvorna. En lokaltidning i Indien når cirka två miljoner läsare vilket förstås också visar våra länders olika förutsättningar, säger Andreas Mattsson.

Han är universitetsadjunkt vid LU:s journalistutbildning och koordinerar The Sweden–South Asia Media Project vid SASNET, nätverket för Sydasienstudier, som arrangerade Lundakonferensen.

Utvecklingen går framåt i både Sverige och Indien när det gäller digitala medier och likheterna är fler än skillnaderna. Sverige har kommit något längre i digitaliseringen av samhället, men utvecklingen i Indien går oerhört snabbt.

– Man beräknar att antalet indier med tillgång till internet – idag 159 miljoner människor – ska mer än tredubblas till 550 miljoner inom bara tre år.

Beteendet på nätet ser också ut att gå åt samma håll i Sverige och Indien. Flera journalister vittnar om att klimatet i sociala medier blivit hårdare och att de etiska, moraliska och juridiska gränserna för vad som är accepterat och tillåtet verkar suddas ut.

Bland de medverkande på konferensen fanns journalisten och nätaktivisten Emma Holten, som själv blivit utsatt för kränkande sexuella trakasserier på nätet, och den indiska journalisten Divya Rajagopal som grundat plattformen WhyHate som åskådliggör och bekämpar näthat. De två diskuterade hur man kan bekämpa den skrämmande utvecklingen och ställa högre krav på lagstiftare, polis, nyhetsrum och medieföretag.

Det är en viktig demokratisk fråga att inte låta sig tystas på nätet, menade de, liksom att få fler grupper att våga synas och höras i media och fler att förstå att det som sker på internet sker i verkligheten. Man kan inte se internet som en isolerad bubbla eller en frizon där varken etik eller juridik gäller.

Andreas Mattsson hoppas att dessa och andra frågor ska diskuteras vidare och att The Sweden–South Asia Media Project ska kunna bidra till det. I december beger sig han och kollegerna till New Delhi för del två av konferensen. Här kommer även alumner som studerat det SI-finansierade masterprogrammet Social Innovation in a Digital Context vid Lunds universitet att delta.

Många frön till potentiella forskningsprojekt och journalistiska samarbetsprojekt såddes under de här två dagarna, sammanfattar han Lundakonferensen.

– Det ska bli oerhört kul att följa utvecklingen. Min förhoppning är att journalistik-ämnet vid Lunds universitet och SASNET kommer att spela en viktig roll och medverka till fler globala perspektiv i både forskning och undervisning. När journalistiken utvecklas i ett snabbt växande medielandskap leder det till nya kontaktytor och forskningsfält som fler journalister och medieforskare kommer att intressera sig för.

Text: Cecilia von Arnold

Foto: Gunnar Menander