Naturvetenskap, Priser/utmärkelser

Ulf Ellervik får årets
Hans-Uno Bengtsson-stipendium

Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi, tilldelas Hans Uno Bengtsson stipendiet 2013 för sina engagerade insatser för att väcka intresset hos ungdomar för naturvetenskap, främst kemi.

Ulf Ellervik

Ulf Ellervik. Foto: Kennet Ruona

Stipendiet är på 20 000 kronor och går till någon som utfört goda insatser för att skapa möten mellan universitetet och gymnasie- samt högstadieungdomar, vilket Ulf Ellervik har gjort.

Detta har skett bland annat genom en inspirerande nyutveckling av Kemishowen och genom andra riktade insatser, kombinerade med ett mycket uppskattat populär-vetenskapligt författarskap.

Stipendiet har instiftats för att hedra minnet av framlidne docenten Hans-Uno Bengtsson, känd som fysikdocenten från Lund, som var en profil i det akademiska Lund. Han dog efter 2007 efter en tids sjukdom, 54 år gammal.

Hans-Uno Bengtsson disputerade i teoretisk fysik 1983 och det var inom just detta ämne han kom att bli riksbekant som sommarpratare, föreläsare, pedagog och författare. Han uppträdde också offentligt som fakir, gick på glödande kol och experimenterade med spikmattor för att visa att inget är så övernaturligt att det inte går att förklara med fysikens lagar.

Bengt Söderström, seniorprofessor i biologi vid Lunds universitet är ordförande i styrelsen för Folkuniversitetet som delar ut stipendiet.

– Ulf Ellervik jobbar på många olika nivåer – inte minst som författare till boken Ond kemi där han fördjupar populärvetenskapen.  Det är viktigt, säger Bengt Söderström.

Förra årets Hans-Uno Bengtsson-stipendiat var Marie Dacke, lektor i sinnesbiologi.