Priser/utmärkelser, Teknik

ERC:s Starting Grant till ung nanoforskare

Kimberly Dick Thelander, lektor i Fasta tillståndets fysik vid LTH, är en av 287 unga toppforskare i Europa som får ERC:s Starting Grant. Kimberly Dick Thelander får 1,5 miljoner € under fem år för sin forskning om nästa generation nanotrådar.

kimberly_dick_thelanderNanontrådar kan ha stor betydelse för att skapa ny funktionalitet inom elektroniska och optiska användningsområden och skulle exempelvis kunna användas i datorer. Idag används guld för nanotrådarnas tillväxt. Nästa generations nanotrådar har vuxit till tillsammans med annat material än guld eftersom guld och kisel, som används i bland annat datorer, inte fungerar tillsammans.

För att hitta nya tillväxtmaterial som fungerar tillsammans med kisel behövs djupare kunskap om nanotrådarnas själva tillväxtprocess och det är ett av huvudsyftena med Kimberly Dick Thelanders forskning.

2012 utsågs Kimberly Dick Thelander till Wallenberg Academy Fellow

Kimberly Dick Thelander är av åtta toppforskare i Sverige som har tilldelats European Research Council (ERC) Starting Grant. Totalt har 400 miljoner € delats ut till 287 forskare i Europa. Läs mer här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *