Ekonomi, Forskning

Vi behöver tillväxt för att klara välfärden

TEMA: DEN NYA OJÄMLIKHETEN II. Nationalekonomen Andreas Bergh är skeptisk till socialforskaren Max Kochs vision om ett stagnerande Europa. Varje ny generation vill ha mer än den tidigare, menar han.
– Det finns inget som pekar på att Europa skulle stagnera. Det är heller inte önskvärt – vi behöver tillväxt för att klara välfärden, anser han.

Andreas Bergh

Andreas Bergh. Foto: Britta Collberg

Historien visar att varje ny generation höjer ribban för sin levnadsstandard, menar Andreas Bergh. Man tar för givet det som tidigare generationer uppnått. Man är nyfiken, vill utforska världen, uppfinna nya saker och ha mer. På gott och ont.

– Mina barn kommer exempelvis säkert att vilja ha mer bensinsnåla bilar än vi har i dag, gå i skola längre än vi gjort och kanske ha tio datorer istället för en… Människor i framtiden kommer att vilja ha medicin mot alla möjliga åkommor, kanske skönhetsoperera sig på sätt som vi tycker är onödigt…

Det är svårt att fatta hur fort utvecklingen går och hur konsumtionsmönstren förändras.

– Ända in på 1900-talet förekom barnarbete i Malmö. I dag är vi så gynnade att vi kan efterfråga andra saker än mat och tak över huvudet. Och i vissa avseenden lever vi faktiskt redan så som Max Koch tycker att vi borde – dvs. vi lägger mer tid på att umgås med varandra, mindre tid på arbete….

Men hur gör vi med den galopperande konsumtionen? Och detta att vi kanske blir olyckliga och stressade av ett väldigt ojämlikt samhälle?

Andreas Bergh har liksom Max Koch ett globalt perspektiv. Han menar dock att det är det nationella som oftast präglar människors bild av verkligheten.

– Sverige har en kulturell tradition av relativ jämlikhet och det är utmanande för oss att se tiggare sitta och frysa på gatorna. Samtidigt drar vi oss inte för att köpa billiga t-shirts och digitalkameror från utvecklingsländerna där arbetarna tjänar en bråkdel av en svensk industriarbetarlön.

Lite tillspetsat skulle man kunna säga att vi godtar ojämlikhet, bara vi slipper se den i vårt eget grannskap och i vårt eget lands jämlikhetsstatistik.

Generellt behöver vi i Sverige diskutera mer ingående vad vi menar med ojämlikhet och jämlikhet, anser Andreas Bergh.  Själv är han beredd att acceptera en relativt stor inkomstspridning – det viktiga är att människor har hyfsat jämlika chanser att förverkliga sina drömmar och livsmål.

Han anser också att ekonomisk stagnation vore av ondo och att tillväxt behövs, för att dra in mer skatt till att finansiera skola, sjukvård och inte minst omsorg för den åldrande befolkningen i Europa.

Men ökad tillväxt betyder inte nödvändigtvis ökad konsumtion av materiella ting, säger han.

– I dag är exempelvis datorer billigt, medan tjänster är dyra. Vi har ett överflöd av prylar, stor arbetslöshet och efterfrågan på tjänster. I det läget vore en lösning att höja skatten på varor och sänka skatten på arbete. Jag tycker politikerna ska överväga det.

Britta Collberg

Läs också:

Blir vi sjuka av avundsjuka?

Allt fler röstar med plånboken

Västvärldens ekonomi behöver stagnera