Artikelarkiv

Allmänt

Vägen tillbaka till jobbet…

Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat kraftigt de senaste åren och det är kvinnor som drabbas värst. Det är yttre orsaker som utlöser allvarliga stressjukdomar, en arbetssituation eller en livssituation. Det innebär att det finns goda chanser för att komma tillbaka i arbete. LUM följer vägen tillbaka till jobbet på LU. Möt Ingela Steij Stålbrand som idag tycker att livet på andra sidan utmattningen är roligare och bättre än på många år
– men som har betalat ett oerhört högt pris.

Forskning, Medicin

Kirurgbrist hotar världshälsan

Varannan gravid kvinna som behöver kejsarsnitt har inte möjlighet att få det. Fortfarande saknar de flesta människor i världen tillgång till säker kirurgi, med miljontals dödsfall och funktionshinder som följd varje år. Som barnkirurg ville Lars Hagander hitta sätt att hjälpa och han har också åkt världen över för att operera. Men naturligtvis räcker det inte. Det behövs en större förändring.

Forskning, Medicin

Tandemforskarna Smith & Meissner

Två forskare som handplockats för att hitta molekylära ledtrådar för läkningsprocesser i hjärta och kärl. En hjärtläkare och en molekylärbiolog som kompletterar varandra och jobbar tillsammans för att driva forskningen vidare. Gustav Smith och Anja Meissner är ett av ”tandemparen” i storsatsningen Wallenberg centrum för molekylärmedicin (WCMM).

350-årsjubileum, Alumn

Åter till alma mater!

Lunds universitets första gemensamma hemvändarhelg någonsin hölls i oktober i 350-årsjubileets glans. Tvåhundra alumner återvände för att välja och vraka ur ett späckat program där både Peder Winstrup, MAX IV, galamiddag på Grand, nations­pubar, speeddating och besök på sin gamla institution ingick.