Samverkan

Hårt tryck på Botaniska trädgården

Botans verksamhet växer i takt med allt annat i trädgården. Med ett varmare klimat har säsongen blivit längre och besökarna fler. Positivt så klart, tycker dess föreståndare Bente Eriksen. Men med mer folk följer även problem med stölder och brist på toaletter.
– Växterna tål inte hur mycket gödsel som helst…

Bente x

– Det är roligt att trädgården lockar så mycket folk, tycker föreståndare Bente Eriksen.

Efter snart två år som föreståndare kan Bente Eriksen konstatera att suget efter Botaniska trädgårdens tjänster är enormt. Nytt under hennes tid är kommunens stöd på två miljoner om året som bland annat inneburit nya aktiviteter för seniorer.

Rosemarie Hylander och Maria Sundgren är två av seniorerna som ska vara med på kursen i hur man beskär träd.

– Jätteintressant och kul att de ordnar sånt här, säger Rosemarie Hylander som även var med på chili-kursen för samma målgrupp för en månad sedan.

För kommunens pengar har man även anställt ännu en pedagog för barn- och skolklasserna. En ny trädgårdstekniker och arborist borgar numera också för trädgårdens säkerhet.

– Blixten slog ner i den höga linden i våras, berättar Bente Eriksen. Vi har många höga träd och vi måste se till att dessa säkras.

Trycket på Botaniska trädgården i höst med kurser, utställningar och höstfest är hårt. Butiken drar mycket folk med försäljning av presenter och sommarplantor som blivit över. I år startade man också föreningen Botans vänner och där har man nu 200 medlemmar.

I fjol firade Botan 150-årsjubileum, och nu, bland mycket annat,  förbereder man för universitetets 350-årsjubileum som inleds i december.

– Dels har vi på gång ett nytryck av en bok om trädgårdsodling som de tidigare föreståndarna Lennart Engstrand och Marie Widén arbetat med, berättar Bente Eriksen. Dels har vi hakat på Peder Winstrup-temat och kompletterar Historiska museet med en utställning om växterna och de eteriska oljorna som Peder Winstrup vilar i.

Den utställningen invigs i maj nästa år och i samarbete med Historiska muséet arbetar man nu med en gemensam pod för besökarna att lyssna på samtidigt som de går runt på utställningen.

I år är sommaren särskilt lång, men de längre säsongerna är här för att stanna, menar Bente Eriksen och berättar att SMHI var på besök och undrade hur Botan anpassat sig till klimatförändringen.

– Våra säsongsarbetare räcker inte till för de långa säsongerna. I fjol föll löven i november och redan i februari, mars börjar lökar och växter titta upp.

I år var det dock inte så många tulpaner som visade sig eftersom någon eller några grävt upp de flesta av lökarna.

– Vi har problem med stölder. Allt från uppgrävda lökar till växter som klippts av och nu är det frukten som försvinner, säger Bente Eriksen och visar på äppelträden som inte har ett äpple kvar på plockningshöjd.

Om detta fortsätter måste trädgården installera övervakningskameror.

Text och foto: Maria Lindh