350-årsjubileum

Lund som kärleksnäste firades

Love@Lund. Kåthet, förälskelse och kärlek innebär tre olika kemiska förlopp och en människa har inga problem – rent kemiskt – att hålla igång de här systemen med olika människor samtidigt. Det berättade Ulf Ellervik när Alla Hjärtans dag firades.

Ulf Ellervik LITEN

Ulf Ellervik under inspelningarna av ”Grym Kemi” Foto: Gunnar Menander.

– Men socialt kan det förstås bli problem, säger Ulf Ellervik som föreläser om kärlekens kemi på Alla hjärtans dag. Arrangemanget hette Love@Lund och var en del av 350-årsjubileet. Ulf Ellervik är professor i kemi och har också figurerat som sommarpratare och programledare för tv-programmet ”Grym kemi”.

– Dessutom försvinner omdömet när vi blir förälskade, det går inte att se några som helst fel på den man är förälskad i. Därför kan du aldrig prata någon ur en förälskelse, säger han. Förälskelse innebär en särskild kemisk reaktion i kroppen och människor kan vara förälskade som längst 18 mån. Underbart är kort…

– Det är ändå väldigt länge om man jämför med hur länge djuren är förälskade, fåglar har till exempel tre sekunder på sig, säger Ulf Ellervik.

Ett av lundakärleksparen som fotograferats till utställningen.

Ett av tusentals kärlekspar som fastnat för varandra i Lund, Gabriel och Rikke, som också fanns förevigade på fotoutställningen. Foto: Jenny Loftrup

Love@Lund innebar också mingel och en fotoutställning med kärlekspar som träffats i Lund. Med arrangemanget ville alumnnätverket vid LU lyfta fram Lund som oslagbar DSC_0199kärlekshub, där många träffar sitt livs kärlek. En av många kärlekshistorier som började här är Rikkes och Gabriels. LUM träffar på dem framför dem framför det stora fotot som föreställer paret och deras tre barn vid ett stort träd.

– En mörk decemberkväll gick jag genom Botaniska trädgården när Gabriel plötsligt hoppade ner från det här trädet och skrämde mig, säger Rikke.

– Och på något sätt funkade det, nu har vi snart varit tillsammans i 20 år och har tre barn, säger Gabriel.

Kvällen avslutades med smäktande konsert med medlemmar ur Palaestra vokalensemble.