350-årsjubileum, Event, Forskning, Medicin

Ovetande forskare blev frimärke

Ett av Lunds universitets två nya jubileumsfrimärken föreställer de unga diabetesforskarna Anna Edlund och Jones Ofori. De tycker det är roligt att ha hamnat på ett frimärke – men det kom som en fullständig överraskning för dem båda.

CRC Malm

Diabetesforskarna Anna Edlund och ­Jones Ofori pryder det ena jubileumsfrimärket tillsammans med MAX IV. Foto: Kennet Ruona

jubileumsfrimärke

Frimärksdesign: Gustav Mårtensson. Gravering: Lars Sjöblom

 

 

 

 

 

 

– Vi visste förstås att vi blivit fotograferade. Det var en fotograf här på CRC, Clinical Research Centre, för ett par år sedan och tog bilder på lokalerna, labben och människorna. Men bilderna skulle vara till olika broschyrer, inte till något frimärke, säger Anna Edlund.

Det som hände sedan var att fotona lades i LUs bildbank, som Postnord använde för att välja motiv till jubileumsfrimärkena. Bilden på Anna och Jones sågs som en bra illustration av ung forskning med internationell prägel. Frimärksproduktionen sattes igång – dock utan att forskarna själva var informerade.

– Adressen de hade till mig var fel, så jag fick aldrig något mejl om saken, säger Jones Ofori.

– Till mig hade de rätt adress, så jag fick ett par mejl. Men jag läste dem aldrig, för jag trodde de var spam. Det fanns ju inget skäl till att jag skulle få brev från Postnord, tyckte jag… säger Anna Edlund.

Som väl är har de båda forskarna bara blivit glada över att plötsligt ha förvandlats till frimärksbilder.

– Alla vänner och bekanta tycker det är häftigt att vi hamnat på ett frimärke. Vi får väl se till att köpa en del märken själva, så att våra barn och barnbarn kan få dem fram-över! säger de.

Båda ingår i en forskargrupp som leds av professor Lena Eliasson. Anna Edlund är postdoc-forskare och studerar diabetes hos patienter med den ärftliga lungsjukdomen cystisk fibros, CF. Så mycket som hälften av alla vuxna CF-patienter får en speciell form av diabetes kallad ”CF-relaterad diabetes”.

Cystisk fibros ledde förr till en tidig död, men bättre behandling har nu höjt patienternas medellivslängd betydligt. Det innebär att de kan hinna få diabetes, vilket gjort kopplingen mellan CF och diabetes till ett aktuellt nytt forskningsområde.

– Vi tror att det protein som är muterat och felaktigt vid CF inte bara påverkar lungorna utan också insulinutsöndringen, säger Anna Edlund. Hon har fått forskningsanslag från en patientorganisation i Storbritannien, där CF är en vanligare sjukdom än i Sverige.

Jones Ofori är doktorand och forskar om mikroRNA i de insulinproducerande betacellerna. MikroRNA är en typ av genetiskt material som ansetts ointressant eftersom det inte kodar för proteiner. Nu har det tvärtom visat sig ha en viktig roll, eftersom det bidrar till regleringen av olika geners aktivitet. Detta kan spela in vid olika sjukdomar.

– Vi har till exempel funnit att mikroRNA i betacellerna från patienter med typ 2-diabetes ser annorlunda ut än mikroRNA i betaceller från friska personer, säger Jones Ofori.

Han är från Ghana och kom ursprungligen till LU för att läsa ett masterprogram i molekylärbiologi och bioteknik.

– Masterutbildningen i Sverige var gratis då, och kursen i Lund verkade mycket intressant. När den var klar fick jag en doktorandtjänst här. Jag hoppas kunna fortsätta forska antingen vid LU eller någon annanstans efter disputationen nästa år, berättar han. Fast det lär inte bli i Ghana i så fall – där finns visserligen diabetes som sjukdom, men ingen diabetesforskning på högre nivå.

Ingela Björck

MER OM ANNA EDLUND & JONES OFORI

GÖR: diabetesforskare vid Clinical Research Centre i Malmö

INTRESSEN: loppmarknader och TV-serier som Westworld och Game of Thrones (Anna), fotboll och gospelmusik (Jones)

FAMILJ: sambo, snart 6-årig son och 3-årig dotter (Anna), hustru och snart 2-årig dotter (Jones)

Se resten av artiklarna i jubileumstemat