Medan Miljöinstitutet fick avslag på att skapa en ny klimat-mooc om hållbara städer, har en annan klimat-mooc med lundaforskare seglat upp på nätet – under tysk flagg.
Bakom ligger gästforskaren Angela Oels. Hennes tidigare hemuniversitet Hagen är huvudproducent, medan Lunds universitets roll tonats ner efter signalerna från Utbildningsnämnden.
Angela Oels har varit knuten till Statsvetenskapliga institutionen sedan i våras och har under den tiden byggt upp den nya mooc-kursen som ett samarbete mellan Hagen och Lund. Hagen står för två tredjedelar av inslagen i kursen, LU för resten.
Angela Oels vistelse finansieras med ett exklusivt Humboldt-stipendium från Riksbankens Jubileumsfond medan tyska utbildningsdepartementet stått för merparten av kostnaderna för mooc-kursen. Hagen som är ett distansutbildningsuniversitet har bland annat bidragit med en trekamera-studio som alltid står redo för inspelningar.
Fem lundaforskare – från statsvetenskap och LUCSUS, Centrum för hållbarhetsstudier – deltar. Deras inslag spelades in i Juridicums studio.
– Kostnaden var liten för LU, men vinsten stor, tror Angela Oels.
De medverkande lärarna la ner mycket extraarbete, men var entusiastiska efteråt.
– Detta är också medieträning för dem och de har blivit mer avslappnade inför kameran.
Att nå ut till så många människor som det handlar om här är fantastiskt inspirerande – och viktigt, fortsätter hon.
– Vi kokar ner våra viktigaste forskningsrön till tio minuter. Och når människor i Indien!
Det blev något av en antiklimax när Utbildningsnämndens mer försiktiga hållning gentemot mooc-kurser nådde deltagarna. LU:s roll måste tonas ner och inga diplom utfärdas härifrån. Statsvetarnas prefekt Tomas Bergström fick snabbt se till att trailern inför mooc-kursen ändrades så att Hagens universitet är huvudproducent och enbart ”i samarbete med Lunds universitet”.
– Jag är ingen generell förespråkare av mooc-kurser – de är för tids- och arbetskrävande och jag vill slå vakt om det fysiska mötet i campusundervisningen. Hade det handlat om att ta en miljon från grundutbildningsanslaget hade jag aldrig i livet gått med på det, säger Tomas Bergström.
Men i det här fallet var det annorlunda, menar han.
– Här kom en gästforskare med både en plan och pengar. Angela Oels hade LU-forskare med på båten och erbjöd ett utvecklingsprojekt som kunde främja IT-baserade lösningar inom all undervisning. Det hade varit idioti att säga nej.
Lunds universitet får också mycket gratis reklam genom mooc-kursen som ges inför FN:s klimatmöte i Paris. All administration sköts dessutom från Tyskland, säger Tomas Bergström.
– Mooc-kurser ersätter inte på något sätt campusutbildning, de utgör ett extraerbjudande inom fortbildningen och är ett starkt marknadsföringsverktyg, sammanfattar Angela Oels.
BRITTA COLLBERG
Mooc-kursen: “Climate Change: a question of justice?” körde igång i slutet av september. Se www.youtube.com/watch?v=iVFKpPisam8
https://mooc.umweltwissenschaften.de
För resten av artiklarna i temat se ”Pedagogisk utveckling med förhinder”